Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), 29-30 Nisan 2016 tarihlerinde Uluslararası Öğrenci Gençlik Çalıştayı düzenledi. Yerli ve yabancı 70 öğrencinin katılımıyla Mercure Hotel İstanbul Altunizade’de gerçekleşen çalıştayın ilk gününde, saat 9:00’da KADEM Gençlik Komisyonu Başkanı Safa Koçoğlu’nun açılış konuşmasıyla oturumlar başladı.

Bağımlılık, İslamofobi, Medya ve İletişim, Ekonomi, Mülteci, Kimlik ve Şiddet konu başlıkları altında gruplara ayrılan katılımcı gençler, gün boyunca 5 oturuma katılarak ait oldukları jenerasyonların karşı karşıya kaldığı sorunları tespit ederek çözümleri tartıştı. Çalıştayın ilk günü, 22:30 ile 24:00 arası düzenlenen serbest kürsü etkinliğiyle sona erdi. Serbest kürsüye çıkan gençler, çalıştay hakkındaki düşüncelerini dile getirdi.

30 Nisan Cumartesi günü sabah 9:00’da başlayan oturumlarda, gençler önceki gün tartıştıkları konular ile ilgili sonuç bildirgelerini hazırladı. Öğleden önce 2 oturum olarak gerçekleşen programda hazırlanan sonuç raporları, öğleden sonra 13:30’da başlayan Kapanış Programı’nda katılımcılara sunuldu.

Basına açık gerçekleşen ve katılım durumunu önceden bildiren herkesin davetli olduğu Kapanış Programı’nda yer alan yuvarlak masa sunumlarının başlıkları aşağıdaki şekildedir:

·       Şiddet ve Gençlik

·       Mülteci Sorunu ve Gençlik

·       İslamofobi ve Gençlik

·       Bağımlılık ve Gençlik

·       Ekonomi ve Gençlik

·       Kimlik ve Gençlik

·       Medya-İletişim ve Gençlik

Saat 14:40’a kadar devam eden yuvarlak masa sunumları ve soru-cevap kısmının ardından, KADEM Başkanı Doç. Dr. Emine Sare Aydın Yılmaz ve KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan gençlere hitap etti.

Gençleri selamlayan ve katılımları için teşekkür eden Yılmaz, “Bizler ülkemizi daha ileriye taşıyacak girişimci ruhu ve dinamizmi yakalayabilmek için gençlerin donanımlı ve kendinden emin adımlarla ilerlemesi için onların entelektüel, duygusal gelişimleri için yapılacak her türlü çalışmayı bu ülkeye ve dahi insanlığa bir borç biliriz,” diyerek çalıştayın önemine dikkat çekti.

Yılmaz, “Dünya yeniden bir dönüşüm içinde, milyonlarca insan evsiz barksız bırakın vatandaşlığı mülteci bile olamadığı topraklarda hayata tutunmaya çalışıyor. Vicdanını unutmuş insanlıktan merhamet bekliyor. İnsan hakları, eşitlik, demokrasi, özgürlüğün dillerden düşmediği bir yüzyılda artık şahidiz ki, söylemlerin yerini eylemler almadıkça bu buhrandan çıkamayız.

Artık öğrendik ki bizim yerinde nutuklar atan değil “ben de varım” diyerek cesaretle yerinden doğrulan bir dinamik bir nesle ihtiyacımız var. İşte bugün burada bu dinamizmi görüyoruz. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı sorunlara “bunlar benim sorunlarım ve benim de söyleyecek sözüm var” diyen sizlerin bir arada bulunduğu bu platform refah, adil bir gelecek için umut vericidir.”

Yılmaz, gençlerin medya ile ilişkisinin önemini de şu cümlelerle vurguladı:

“Modern hayatın sunduğu yeni yaşam modelleri medya aracılığıyla ve algı operasyonlarıyla gençliğe empoze ediliyor. Genç neslin medya üzerinden yürütülen, toplumsal ve ahlaki değerlerimize saldıran tüm bu tehditlere karşı uyanık olması gerekiyor.”

Çalıştayın kapanış programında konuşan KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan, gerçekleşen iki günlük çalıştayın en önemli yanının, küresel sorunlara gençlerin gözünden bakabilmek olduğunu vurguladı.

Sümeyye Erdoğan küreselleşmenin herkesi ortak bir kadere doğru sürüklediğine dikkat çekti:

“Artık Afrika’da bir rüzgar esse, Türkiye’deki yapraklar kımıldıyor, Amazonlarda bir kelebek kanat çırpsa, etkisi dünyanın diğer ucunda hissediliyor.”

“Küreselleşme olgusu, bizi hem sorunların, hem de çözümlerin tarafı haline getiriyor. Küresel vatandaşlığın henüz hukuksal bir tanımı yoksa da, sadece yaşadığımız ülkenin değil, dünyanın sorunları konusunda da sorumluluk almamız gerekiyor. İşte bu noktada gençliğe, proaktif yaklaşımlarla, yaşadığı dünyanın öznesi olma vazifesi düşüyor.”

Modern dünyanın dine yönelik ve özel olarak da İslam’a yönelik saldırılarından bahseden Sümeyye Erdoğan,

“Ne yazık ki İslamofobi, hepimizi zan altında bırakacak bir şekilde, inandığımız dini korku nesnesi haline getirmektedir. Bu da bizler için kritik olan bu özgüven üzerinde ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Çok kültürlülük teorilerinin, birlikte yaşama ideallerinin görünüşte hep gündemde olduğu dünyada, bir din mensuplarının sistematik biçimde ötekileşirilmesi tezatını sorgulamamız gerekiyor. İslamofobi endüstrisinin bizim üzerimizden nasıl inşa edildiğine dikkat kesilmeliyiz.Ama aynı zamanda İslam dünyasının sorunlarının kökenine inmek, özeleştiri yapmak, bazı algıları doğuran şartlarla samimiyetle yüzleşmemiz icab ediyor. Ve İslam’ın temsili konusunda kendimizi bu temsiliyet görevi açısından da yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor,” dedi.

Erdoğan, “birbirimizin tecrübesine kulak vermek ve birbirimizi güçlendirecek sağlam diyaloglar kurmamız gerekiyor” diyerek gençleri selamladı.

Gençler ayrıca gün boyu çalıştay ile ilgili kısa bir mesajı işaret diliyle anlatarak kısa videolar çekti. Hazırlanan videolar kapanış programında sunuldu.

Katılım belgelerini Sare Aydın Yılmaz’ın ve Sümeyye Erdoğan’ın elinden alan gençler, programın sonunda KADEM ekibiyle çalıştay hakkında görüşlerini bildiren videolar çekti.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top