Küfürsüz Hayat Mümkün!

Haziran 2020’de sosyal medyada başlatıp iki yıl sürdürdüğümüz “Küfürsüz Hayat Mümkün” kampanyamızla gençleri hedefledik.

Dijital mecralarda gittikçe normalleşen küfürlü üslup ve içerikler son derece rahatsız edici bir hâl aldı. Hayatın hemen her alanında karşılaştığımız, sosyal medyada ise salgın gibi yayılan ayrımcılık, aşağılama,  küfür ve hakareti durdurmak üzere harekete geçtik.

Çoğunlukla kadın bedeni üzerinden ifadesini bulan hakaretler, tartışma adabı gelişmemiş, söz söyleme becerisi zayıf, öfkesini kontrol edemeyen kişilerde, karşısındakine üstünlük sağlama yöntemi olarak kullanılıyor. Bazı kişiler muhatabının yüzüne söyleyemeyeceği, ağza alınmayacak küfürleri ve hatta tecavüz tehditlerini anonim hesaplar arkasına gizlenerek ekrana yazmakta bir beis görmüyorlar.

Maalesef günlük konuşmalara dahi yerleşen, bazen şaka yollu kullanılan bu kaba ve sert ifadeler kadınların aşağılandığı bir zihniyete işaret ediyor. Kadını nesneleştiren bu bakışta onun insan olmaktan doğan kişilik hakları ve bu haklara saygı yer almıyor.

“Üslub-u beyan ayniyle insandır.” İnsan kullandığı kelimelerle kendi değerini gösterir. Kadın erkek ayırt etmeden kelimelerimizde gerçekleştireceğimiz bir arınma hali hepimiz için zorunludur. Bu arınma dilimize, geleceğimize, çocuklarımıza ve insanlığa olan borcumuzdur.

Bu sebeple;

  • Edep ve ahlak kurallarını sosyal medyada da uygulayalım,
  • Kadının cinsel obje olarak görülüp aşağılanmasına karşı duralım,
  • Aynı fikri paylaşmadığımız kişilere dahi küfür edilmesine göz yummayalım,
  • Kişinin muhatabına söyleyemediği ifadeleri klavye gerisinden yazmasına engel olalım,
  • Her türlü paylaşımda yer alan küfür kısaltmalarının yayılmasına izin vermeyelim,
  • İyi örnekleri çoğaltalım,
  • Tartışma adabını güçlendirelim,
  • Türkçeyi doğru kullanalım,
  • Küfür, taciz, tehdit ve hakaret içeren paylaşımları şikayet edelim.

Kadın haklarını ve itibarını savunan bir dernek olarak bizler, ulusal ve uluslararası STK’larla el ele vererek sosyal medyadaki bu kaba dilin sona erdirilmesinin elzem olduğunu düşünüyoruz. Amacımız kültürümüzün bir parçası olan adap geleneğinin sosyal mecralarda da yaşatılması ve toplumsal huzuru koruyan bir dilin bu alanlara da hâkim olmasıdır.

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu “Küfürsüz Hayat Mümkün” kampanyasıyla ilgili Yeni Şafak ve Anadolu Ajansı’na röportaj verdi. Röportajlara aşağıdaki linkler üzerinden ulaşabilirsiniz.

Destek Veren Sivil Toplum Kuruluşları

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top