Camiler Hepimizin Proje Sonuç Çalıştayı

Program Akışı

Nüfusun yarısını oluşturan kadınlar, günümüzde toplum hayatının aktif katılımcılarıdır. Bu nedenle kamusal tüm alanlar, kadın ve erkeklerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir. Diğer kamusal alanlarda olduğu gibi ibadet mekanları camiler de günümüz insanının anlam arayışına ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte, kendisinden beklenen dinî ve sosyal fonksiyonları yerine getiren ve toplumun bütün kesimlerine hizmet sunan mekânlar olmalı ve ibadet hakkının korunması konusunda toplumun tüm kesimlerine eşit fırsat ve imkân sağlamalıdır. Peki, cemaatin bir parçası olan kadınların camileri kullanımında, bu fırsat ve yükümlülükler ne kadar karşılanmaktadır? Camilerin yapısal özellikleri, yönetimlerinde kadınların da söz hakkı olması, kadınların cami sosyal dokusuna daha çok katılımı ile ilgili hususlarda ne tür çalışmalar yapılmalıdır?

KADEM, bu ihtiyacı analiz edebilmek, kadınların camide ibadet etme hakkı konusunda toplumu bilinçlendirmek, camilerin kadınların ihtiyaçlarını karşılama kapasitelerini ölçmek ve ilgili paydaşlarla iyileştirme çalışmalarında bulunmak amacı ile “Camiler Hepimizin” Projesini hayata geçirdi. Bu proje kapsamında, Türkiye’nin farklı bölgelerinde, KADEM temsilciliklerinin de bulunduğu 5 ayrı ildeki 17 camide nicel araştırma yöntemi ile bir ölçekleme çalışması yaptık.

Bu çalışmada, camilerin kadınların kullanımına açık bölümleri; fiziki özellikler, erişilebilirlik ve yapılan etkinlikler açısından incelendi. Hem kurumsal temsilciler hem de kullanıcılarla gerçekleştirilen görüşmeler, kadınların camilerdeki kullanım alanlarında fiziki iyileştirme, mekân düzenlemeleri, temizlik, güvenlik, onarım ve bakım ile toplumsal farkındalık çalışmalarına olan ihtiyacı ortaya koydu.

Projenin ikinci ayağı ise ölçek çıktılarının değerlendirilmesi ve bu alanda yapılacak iyileştirmelere katkı sunabilecek kurumların, akademisyenlerin, sivil toplum temsilcilerinin, mimarların ve cami kullanıcılarının katılımıyla bir çalıştay düzenlenmesidir. Gerçekleştireceğimiz geniş katılımlı bu çalıştayda, paydaş kurumlar ile değerlendirmeler yapılarak tespit edilen ihtiyaçların giderilmesine yönelik örnek çalışmalar yürütülmesi, bunun yanı sıra kadınların camilerde yer almasının önündeki ön kabulleri de tartışmaya açmak hedeflenmektedir.