KADEM Malatya Temsilciliği’nden “Kadın, Akademi ve Liderlik” Çalıştayı

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Malatya Temsilciliği tarafından Kadın Akademi ve Liderlik Çalıştayı düzenlendi.

KADEM Malatya Temsilciliği ve Yüksek öğretim kurulu (YÖK) işbirliği ile yükseköğretim de kadın akademisyenlerin karar alma süreçlerine katılımını engelleyen sorunların çözümü ve katılımlarının artmasını sağlayacak adımların belirlenmesi amacıyla,  17-18 Ocak 2016 tarihlerinde Malatya’da “Kadın, Akademi ve  Liderlik Çalıştayı” düzenlendi.

KADEM Malatya Temsilciliği ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile düzenlenen çalıştayın açılış programına, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, KADEM Malatya İl Temsilcisi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Kadın ve Demokrasi Derneği Kurucu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emine Sare Aydın Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan KADEM Malatya İl Temsilcisi Aysun Bay Karabulut: “KADEM olarak ülkemizde mevcut siyasal, sosyal ve ekonomik yapıya katkı sağlamayı, kadınlarımızın birikimlerini, yeteneklerini belirli olarak kullanacakları uygun zemini oluşturmayı ve kadının aile içi ile sosyal rollerinin dengelenmesi adına kadın hakları ve fırsat eşitliği konusunda toplumda ortak bir bilinç oluşturulmasını amaçlıyoruz. Bu anlamda kadın haklarını koruyarak, demokrasinin, hukukun üstünlüğünün geliştirilmesini ve sağlamlaştırılmasını amaçlıyoruz.”

Kadın ve Demokrasi Derneği Kurucu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Emine Sare Aydın Yılmaz da “Kadın, Akademi ve Liderlik” konusuna ayırdığımız bu çalıştayın, 2010 referandumuyla garanti altına alınan kadınlara fırsat eşitliğinin tanınmasında yapıcı bir adım olacağına inandığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de kadınların yükseköğretime girişine bakıldığında, bunun yüzyıllık bir geçmişi olduğunu görüyoruz. Osmanlı Devletinde 1914 yılında kadınların eğitim ve öğretimi için kurulan ilk üniversite İnas Darül Fünunu bunun en güzel örneğidir. Kadınların eğitim ve öğretimine verilen değeri kendi geçmişimizde çok net bir şekilde görebiliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada ise, 10 yıl önce kadın akademisyen oranı %38 iken, bugün bu rakam % 43’tür. Bu rakamlar bize son 10 yılda Türkiye’de kadınların akademiye girişinde kayda değer bir artış olduğunu gösteriyor. Liderlik pozisyonlarındaki kadın sayısına baktığımızda ise, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 2014 yılında hazırladığı “Küresel Cinsiyet Uçurumu” raporuna göre, 19 ülkede, yönetim kurulu başkanı kadın olan tek bir şirket bile olmadığı söyleniyor. Raporda yönetim kadrolarında kadın liderler sıralamasında Türkiye yüzde 11,1 ile ikinci sırada yer alıyor. Türkiye bu konuda bir alkışı hak ediyor.”

Malatya Valisi Süleyman Kamçı ise kadınların siyaset, iş dünyası ve yönetim sahasında olmasının bir zorunluluk olduğunu kaydederek, “Necip Türk milletinin kadim töresinde gerek İslam inancının temelinde kadınlara son derece ehemmiyet verilirken üzülerek söylemeliyim ki, dünya milletleri arasında kadına verilen değer noktasında bir hayli gerilerde kalmış durumdayız. Erkek egemen toplumlarda bile erkeğin bir kadın tarafından büyütülüp yetiştirildiğini unutmuş durumdayız. Halbuki bir milletin yarınları olacak nesillerin karakterini, ahlakını ve düşünce yapısını, o ülkenin kadınlarının vicdanı ve fikri kapasitesi belirlemektedir” dedi.

Kürsüye son olarak çıkan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise kadınların toplumun temel taşı olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Kadın yaradılış gayemize en uygun insandır. Fizyolojik farklılıklarının bir ayrımcılığa neden olmayacağı bir dünya daha doğrudur. Zaten bizim kadim medeniyetimizin prensiplerinin de bunu gerektirdiğini düşünüyorum.” Bakan Tüfenkci, hükümet olarak kadınların sosyal gelişimini ve eğitimini sağlama noktasında ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini aktardı.

İki gün ve 6 oturum şeklinde gerçekleşen çalıştay, bir çok üniversite rektörü, akademi, siyaset ve  sivil toplum alanlarından ilgili paydaşları bir araya getirdi. Sorunlar ortak akılla gerçekçi bir biçimde tespit edilerek kadın liderliğiyle ilgili sorunların giderilmesine yönelik fikirler ve düşünceler paylaşıldı.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top