Merve Kavakçı’ya Yeni Görevinde Başarılar Diliyoruz
Başörtülü olduğu için milletvekilliği düşürülen ve hakkında soruşturma açılarak vatandaşlıktan çıkarılan Merve Kavakçı, yayınlanan yeni büyükelçiler kararnamesiyle Kuala Lumpur Büyükelçisi oldu.
1968 Ankara doğumlu olan Merve Kavakçı’nın vatandaşı olduğu kendi ülkesindeki hayatı, yaşadığı haksızlıklar sebebiyle sık sık kesintiye uğradı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı üniversite hayatı, iki yıl sonra başörtüsü yasağı sebebiyle yarıda kaldı. Kavakçı eğitimini tamamlamadan ailesi ile ABD’ye gitti.
Kavakçı, Teksas Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği eğitimini bitirdikten sona Türkiye’ye döndü ve sırayla Refah Partisi ile Fazilet Partisi Genel Merkez Kadınlar Komisyonu Dış İlişkiler Başkanlığı görevini yürüttü.
1999 seçimlerinde Fazilet Partisi’nden milletvekili seçilerek Meclise giren Merve Kavakçı, başörtülü olması gerekçe gösterilerek, seçilerek girdiği Meclisten kovuldu. Yine başörtülü olması sebebiyle siyasetten uzaklaştırılarak vatandaşlıktan çıkartıldı.
Vatandaşlıktan çıkartılmasının ardından tekrar ABD’ye giden Kavakçı, Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government’ta Kamu Yönetimi yüksek lisansı yaptı. Howard Üniversitesi’nde siyaset bilimi doktorasını tamamladı. George Washington Üniversitesi ve Howard Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyeliği yaptı.
Yurt dışında yaşamak zorunda bırakıldığı dönemde kendisine ve ülkesine küsmek yerine akademik açıdan birçok başarıya imza atan Kavakçı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Danışma Kurulu Onur Üyesi olmasının yanı sıra Duke Üniversitesi tarafından çıkartılan Mediterranean Quarterly’nin editoryal kurulunda ve ayrıca International Islamic Charitable Organization’ın yönetim kurulunda bulunuyor.
Uğradığı bütün haksızlıklara rağmen taviz vermediği haklı duruşu ve yaptığı akademik çalışmalarla Kavakçı, Georgetown Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili 500 Müslümanı” listesinde yer alıyor.
ABD’nin Siyahları Geliştirme Ulusal Derneği (NAACP) ve George Washington Üniversitesi tarafından Mükemmeliyetçi Kadınlar ödülüne layık görülen Kavakçı’nın TBMM’de örttüğü başörtüsü ABD Kongresi’nde “Dini İnsan Hakları Sembolü” olarak sergilendi.
Türkiye’nin ilk postkolonyal araştırma merkezinin de kurucusu olan Merve Kavakçı’nın çok sayıda akademik makalesi bulunuyor. Merve Kavakçı’nın Meclisten kovulması merkeze alınarak başörtüsü sorununun Türkiye’de yol açtığı ve giderek derinleşen durumunun irdelendiği kitabı “Başörtüsüz Demokrasi Tarih İçinde Tarih” Arapça ve Farsça’ya tercüme edildi. Bunun dışında “Başörtüsüz Demokraside Adı Konmamış Darbe”, “Siyasetin Oyunu”, “Batıda Müslüman Olmak”, “Dünyanın Güzel İnsanları” ve “Örtünün Altında Kalanlar” kitaplarını yazan Kavakçı’nın “Headscarf Politics in Turkey: A Postcolonial Reading” ve “International Relations in Global Village: Changing Interdependencies ” adında İngilizce kitapları da bulunmakta.