Kadın ve Demokrasi Derneği olarak, 10-11 Kasım 2014 tarihlerinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliğinde Gaziantep’te, Uluslararası “Savaşın Mağdur Ettiği Kadınlar” Paneli düzenlenmiştir.
KADEM olarak, savaşın mağdur ettiği kadın sığınmacıların sorunlarına çözüm aramak ve bu konuda alınacak insiyatifleri belirlemek üzere düzenlemiş olduğumuz panelin ilk gününde, “Geçici Korumamız Altındaki Suriyeliler, Güvenli Ortam Arayışı: Savaş Mağduru Kadınlar, Geçici Korumamız Altındaki Savaş Mağduru Kadınların Güçlendirilmesi” başlıkları altında oturumlar gerçekleştirilmiştir.
İstiklal Marşı okunarak başlayan “Uluslararası Savaşın Mağdur Ettiği Kadınlar Paneli”nin açılışı Suriyeli şair Ahlam Alminaji’nin dillendirdiği ağıtla devam etmiştir.
Tülay Gökçimen’in yönettiği ve Suriyeli kadınların acılarını konu edinen “Haykırış” belgeselinden izlenen kısa bir bölümün ardından, panel KADEM Kurucu Başkanı E. Sare Aydın Yılmaz’ın açılış konuşmalarıyla başlamıştır. Kadem Başkanı Sare Aydın Yılmaz, KADEM “Suriye’de halk daha iyi yaşam ve demokrasi adına meydanları doldurmuştur. Ancak yönetim, bombalar, işkenceler, kitlesel silahlarla cevap vermiştir. Yok olan bir hayatı gözlerimizin önünde izlemekteyiz. Savaşları erkekler başlatmakta, sonucuna kadınlar katlanmaktadır. Ancak bu mağduriyet tekrar yine kadınlar eliyle harekete geçirilip düzeltilmektedir. Suriye’deki iç savaş bittiğinde inanıyorum ki Suriyeli kadınlar kendi yurtlarına döndüğünde Suriye’yi yeniden inşa edip refahın, özgürlüğün temelini atacaklar” şeklinde konuşmuştur.
Panelin açılış töreni, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü, Sn. Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Birleşmiş Milletler Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Birleşmiş Milletler Kadın Türkiye Temsilcisi Ms. Injibjorg Gisladottir, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Operasyonlardan Sorumlu Yüksek Komiser Yardımcısı Ms.Janet Lim ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sn. Fatma Şahin’in konuşmalarıyla devam etmiştir.
Panelimizin açılışına teşrif eden Sn. Dr. Sare Davutoğlu; “Hukuku olmayan savaşların iki tarafı da olmuyor. Herkes ölüyor, insanlar yerinden oluyor, yurdundan koparılıyor. İç savaşlar evleri, barkları, ocakları, yürekleri yakıyor. Tüm savaşlarda en çok kadınlar zarar görüyor” ifadelerini kullanmış, uluslararası toplumun Suriyelilere yardım etmekte yetersiz kaldığını, sözlerine eklemiştir.
KADEM olarak, savaşın mağdur ettiği kadın sığınmacıların sorunlarına çözüm aramak ve bu konuda alınacak insiyatifleri belirlemek üzere düzenlemiş olduğumuz panelin ilk gününde, “Geçici Korumamız Altındaki Suriyeliler, Güvenli Ortam Arayışı: Savaş Mağduru Kadınlar, Geçici Korumamız Altındaki Savaş Mağduru Kadınların Güçlendirilmesi” başlıkları altında oturumlar gerçekleştirilmiştir.
Panele, Akdeniz Parlamenterler Asamblesi Üyesi Hon. Pedro Roque, Ürdün Eski Başbakanının Eşi Ms. Dina al Khasawneh, Hartum Üniversitesi Uluslararası Hukuk Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mawada Abuagla, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği Kıdemli Koruma Memuru Ms. Brenda Goddard, ICHAD- İnsani Yardım Programları, İslam İşbirliği Teşkilatı Dr. Rami M. Inshasi gibi, Türkiye’deki geçici koruma altında bulunan savaş mağduru sığınmacılara ilişkin çalışmalar yürüten yetkili kurumların temsilcileri, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, basın mensupları, alanında uzman akademisyenler ve uzman psikologların da aralarında bulunduğu çok sayıda isim katılmıştır. Bunun yanı sıra, panele çok sayıda Suriyeli mülteci kadınların katılımı sağlanmıştır.
Panelde, Anadolu Ajansı Fotoğrafçılarının Gözünden Savaş Mağduru Kadınlar sergisi ve Sabiha Çimen’in “Kent Mültecileri” sergisi gezilmiştir. Panel bitiminde, Suriyeli kadın mülteci Ahlam Alminaji’nin ağzından Suriyeli savaş mağduru kadınların yaşadığı deneyimler dinlenmiştir. Panel, sonuç raporunun sunumuyla son bulmuştur.
Uluslararası Savaş Mağduru Kadınlar Panelinin ikinci günü, Gaziantep’in kültürel mirasını barındıran Zeugma Müzesi gezisinin ardından Nizip’teki Savaş Mağduru Sığınmacıları barındıran Konteynır ve Çadır Kent’e gidilerek kamp ziyareti gerçekleştirilmiştir. Kamp ziyareti sırasında savaş mağduru kadınlarla birebir temas kurularak yaşadıkları sorunlar değerlendirilmiş ve ihtiyaç alanları belirlenmiştir.
Panelin detaylı raporuna en kısa zamanda web sitemiz üzerinden ulaşılabilir.