Yrd. Doç. Dr. Sema Akboğa, 28 Şubat postmodern darbesi süreci ile başlayan ve Türkiye toplumundaki kadınların önemli bir kesimini mağdur eden başörtüsü yasağını anlattı.
Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sema Akboğa, 27 Şubat Cumartesi günü KADEM Genel Merkezi’nde, “Türkiye Sivil Toplumu ve Başörtüsü” adlı bir seminer verdi.
Katılımcılara, 28 Şubat’a kadar gelişen ve Milli Görüş partilerinin ortaya çıkışından itibaren oluşan kodları anlatan Akboğa, başörtüsü yasağının amacını, toplumdaki karşılığını ve sonucu olan mağduriyetleri aktardı.
Yasak ve yasağın oluşturduğu tepkisel tutumları anlatan Akboğa, 28 Şubat sürecinden günümüze kadar oluşan ve başörtüsü yasağı üzerine temellenen siyasi tutumları irdeledi.
Toplumda oluşan infial duyguları ve yasağın direkt muhatabı ya da dolaylı olarak karşıtı olan insanların şekillendirdiği aksiyon biçimlerinin de üzerinde duran Akboğa, sunumunun sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.
28 Şubat 1997 tarihi, getirdiği pek çok siyasi yasağın ve insan hakları ihlalinin yanı sıra, toplumun belirli bir kadın kesimini direkt mağdur ederek temel hak ve özgürlükler arasında yer alan “eğitim hakkı”nı açık ve dolaysız çiğnemesiyle, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en sıkıntılı dönemlerinden biri olarak günümüzde hararetle tartışılan bir sürecin sembolüdür.