Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM
2021 BM Kadının Statüsü Komisyonu 65. Oturumuna
2 Özel Etkinlikle Katıldı

Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM, her yıl 8 Mart Kadınlar Günü münasebetiyle New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu etkinliklerine katılmakta ve son 7 yıldır da yan etkinlikler düzenlemektedir.

KADEM, BM Kadının Statüsü Komisyonu 65. Oturumunda bu yıl, bir panel ve bir konferansla yer aldı.

Pandemi Perspektifinden: Türkiye’de Kadının Yeni Normalleri”

Türkiye’de kadınların salgın sürecinde oluşan yeni normallerinin ele alındığı Pandemi Perspektifinden: Türkiye’de Kadının Yeni Normalleri” başlıklı panel, 22 Mart 2021’de online olarak gerçekleşti.

Açılış konuşmasını Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptı.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Derya Yanık, KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Melek Cevahiroğlu Ömür moderatörlüğündeki panelde, pandemi sürecinde kadınların yeni normalleri ile karşılaştıkları güçlükleri anlattı.

Bu süreçte en çok karşılaşılan sorunlardan biri, şiddete maruz kalma riskinin artması oldu. Birleşmiş Milletler kadın birimi (UN Women), Covid-19 sonrası aile içi şiddet artışının henüz kesin olarak belirlenemese de en az yüzde 25 oranında olduğunu açıkladı. Bu bağlamda, panelde hukuki konulara da vurgu yapıldı. KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Derya Yanık, Türkiye’de pandemi döneminde şiddete maruz kalan kadınlara hukuki destek verildiğini ve yargı yollarının sağlandığını söyledi.

Panelde, bir STK olarak KADEM’in bu sürecin kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerinin en az zararla aşılmasına yönelik faaliyetlerine ve görüşlerine de değinildi. Ayrıca KADEM tarafından 5 Mart’ta düzenlenen ‘Pandemi Sürecinde Kadın’ konulu 7. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi’nin sonuç raporu da paylaşıldı.

Bir Annenin Feryadı: Kapsayıcı bir STK İş birliği Modeli ile Dezavantajlı Kadınların Desteklenmesi”

KADEM’in BM Kadının Statüsü Komisyonu 65. Oturumu kapsamındaki ikinci etkinliği, “Bir Annenin Feryadı: Kapsayıcı bir STK İş birliği Modeli ile Dezavantajlı Kadınların Desteklenmesi” konulu konferanstı.

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun, KADEM’in dezavantajlı kadınlara yönelik proje ve desteklerini anlattığı konferans, 25 Mart 2021’de online olarak gerçekleşti.

Temsilcilikler aracılığıyla düzenlediği faaliyetlerle toplam 300 bin kadına ulaşan KADEM’in varlığı, kimilerinin hayatında inanılmaz değişimlere yol açtı. Bu değişim öykülerinden birinin kahramanı,  yaşadığı bölgedeki “Ödek Kızı” geleneğinin son temsilcisi Hatice Yakut’un hikâyesi, hazırlanan video ile anlatıldı.

Gümrükçüğlu, konuşmasında, KADEM’in dezavantajlı kadın ve kız çocuklarına fırsat sağlamayı hedefleyen projeleri ile barışçıl bir toplumun inşası için süregelen faaliyetlerini özetledi. Ardından KADEM’in; inovatif fikir ve çalışmaları bulunan kadınları desteklemek amacıyla hayata geçirdiği “İnovasyonda Kadın” Projesi’nde ödül alan genç kadınların hikâyelerinin anlatıldığı video gösterildi.

KADEM Başkanı Gümrükçüoğlu, konuşmasının önemli bir bölümünü, Diyarbakır Anneleri olarak bilinen annelerin sıcak-soğuk demeden, salgın şartlarında dahi sürdürdükleri “evlat nöbeti ”ne ayırdı. Terörün çocuk istismarını anlatarak ailelerin kavuşma umuduna olan inancını dile getirdi. Hemen ardından, Terör örgütü PKK’ya insan kaynağı sağlamak üzere HDP tarafından kandırılarak veya kaçırılarak dağa götürülen çocukların ailelerinin; hayatlarını alt üst eden bu kaçırılma hikâyelerini ve kavuşma umutlarını anlattığı video gösterildi.

KADEM başkanı, video gösteriminin sonunda, PKK terör örgütü ve uzantılarına destek veren ülkeleri, dolaylı yoldan bu çocuk kaçakçılığına da destek olduklarını hatırlatarak, uyardı.

Yazıyı Paylaşın!

Son Haberler

Bültenimize Abone Olun!

Bizi Takip Edin

Go to Top